By

Međutim, željena količina mg/dan još uvijek nije određena

Međutim, željena količina mg/dan još uvijek nije određena

Rezultati studije:

Analiza kovarijance promjene u odnosu na početnu vrijednost tijekom 6-tjednog liječenja pokazala je da su se unos kisika (VO2), postoci maksimalnog unosa kisika (VO2max), snaga na prvom ventilacijskom pragu i snaga na drugom ventilacijskom pragu povećali u većem stupnju u skupinama sa srednjom i visokom dozom u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Poboljšana kardiovaskularna kondicija putem NMN-a je plus za mlađe odrasle osobe koje žele poboljšati svoje zdravlje i rano se boriti protiv starenja. Međutim, željena količina mg/dan još uvijek nije određena.

Trebaju li starije osobe uzimati veće doze NMN?

Proizvođači predlažu različite doze ovisno o dobi. Na primjer, NMN Bio predlaže osobama mlađim od 35 godina da započnu s 250 mg/dan i povećaju do 500 mg/dan u usporedbi s onima starijima od 35 godina. Stranica preporučuje 500 mg/dan do 1 g/dan za dob od 35 i više.

Iako robne marke, kao što je NMN Bio, povećavaju doze na temelju dobne skupine, više studija pokazuje da je 250 mg/dan učinkovita doza i za one u starijim dobnim skupinama.

Istraživanje sa Sveučilišta u Tokiju otkrilo je da su tijekom 12 tjedana stariji muškarci koji su konzumirali 250 mg/dan NMN iskusili poboljšanja u mišićnoj snazi ​​i performansama. Također, studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu izvještava da 250 mg/dan NMN povećava osjetljivost mišića na inzulin, inzulinsku signalizaciju i remodeliranje kod žena u postmenopauzi s predijabetesom koje imaju prekomjernu težinu ili pretilo.

Nadalje, studija na miševima iz 2016. testirala je dvije različite skupine miševa koji su uzimali 100 mg/kg/dan NMN i 300 mg/kg/dan NMN zajedno s kontrolnom skupinom. Studija je zaključila da doza NMN od 100 mg/kg/dan nije učinkovitija od veće doze.

Evo nalaza:

Čini se da se optimalna doza NMN-a za povećanje njegove učinkovitosti razlikuje ovisno o fiziološkim funkcijama. Na primjer, dok su učinci NMN-a na povećanje tjelesne težine, inzulinsku osjetljivost, proizvodnju suza i mineralnu gustoću kostiju ovisni o dozi, 100 mg/kg/dan NMN-a poboljšava potrošnju kisika, potrošnju energije i fizičku aktivnost bolje od 300 mg/kg/dan. Za funkciju fotoreceptora štapića i čunjića, obje su doze imale slične učinke.

Prema Nnm.com, odgovarajuća dnevna doza NMN-a za ljude bila bi 500 mg/dan na temelju podataka iz studije na miševima, uz uzimanje u obzir volumena distribucije.

Kada uzeti NMN?

Baš kao i pronalaženje ispravne doze NMN-a za najveću učinkovitost, postoje proturječni dokazi koji okružuju doba dana za konzumaciju dodatka. Čini se da dob također može igrati ulogu u odlučivanju kada uzeti NMN.

Istraživanje koje je dovršilo Sveučilište Waterloo u Kanadi, a koje uključuje model koji simulira cirkadijalni sat i metabolizam u jetri miša, pokazalo je da bi za najveću učinkovitost mlađe odrasle osobe trebale konzumirati NMN šest sati nakon buđenja.

Ovo se razlikuje od studije koju je dovršilo Sveučilište Tsukuba u Japanu koja je uključivala zdrave osobe starije od 65 godina koje su bile podijeljene u četiri nasumične skupine. Jedna grupa je primila 250 mg NMN ujutro prije podneva, druga grupa 250 mg NMN navečer nakon 18 sati, plus dvije korelirajuće placebo grupe.

Studija je identificirala četiri područja, uključujući karakteristike sudionika, kvalitetu sna, umor i fizičku izvedbu tijekom 12 tjedana. Značajna otkrića pronađena su samo u rezultatima umora i fizičke izvedbe, sa skupinom koja je uzimala NMN navečer, što je pokazalo superiorne rezultate u odnosu na testirane skupine.

Test fizičke izvedbe zahtijevao je komponentu 5-STS (5 puta sjediti i stajati), gdje je grupa koja je uzimala NMN navečer poboljšala svoje vrijeme tijekom 12 tjedana sa 6,3 sekunde na 5,3 sekunde. To je daleko najistaknutiji rezultat u studiji.

Studije spomenute u vezi s NMN ne mogu se generalizirati za sve populacije. Ove studije prvenstveno se fokusiraju na rezultate iz Azije, muškarce, žene s predijabetesom i informacije temeljene na modelima miševa. Potrebno je više studija velikih razmjera da bi se razumjele točne prednosti NMN-a.

Što stručnjaci predlažu?

Pristaše NMN-a, poput profesora Davida Sinclaira s Harvarda, imaju vlastita mišljenja. Sinclair osobno ističe upotrebu MNN-a od 1000 mg/dan kao jedan od svojih jutarnjih prioriteta. Ipak, nema dovoljno istraživanja koja bi potkrijepila njegovu tvrdnju.

Sinclair je također suosnivač Metro International Biotecha, privatne farmaceutske tvrtke koja traži odobrenje FDA u svojoj potrazi za novim lijekom za ispitivanje (IND) koji je nastavio s ispitivanjima.

Nedavno je FDA poništila NMN kao novi prehrambeni sastojak (NDI), ostavljajući status NMN-a na dotičnom tržištu. Unatoč tome, NMN proizvodi su još uvijek u prodaji.

Trenutno ne postoji standardna preporučena doza NMN-a. Preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom prije uzimanja bilo kojeg suplementa.

Imajte na umu da je od jeseni 2022. NMN pod istragom FDA-e kao potencijalni novi lijek. To dovodi u pitanje legalnost proizvoda kao dodatka prehrani. To je komplicirana situacija koja još nije riješena. Međutim, važno je napomenuti da budući da nismo proizvođač ili trgovac na malo, ne preuzimamo nikakvu odgovornost za dostupnost proizvoda kao dodatka prehrani nakon što izgubi svoj status dijetetskog sastojka.

Suplementi nikotinamid mononukleotida (NMN) dobivaju puno pozornosti zbog svojih glasina o potencijalnim prednostima kod osoba s dijabetesom. Uzimajući u obzir troškove i moguće nuspojave inzulina i drugih lijekova za dijabetes, možda ćete istraživati ​​dodatke prehrani kao opciju. Neka istraživanja obećavaju NMN, ali još nije poznato ima li ovaj dodatak jasne koristi za osobe s dijabetesom.

Ključni zaključci:

  • Nikotinamid mononukleotid (NMN) prirodna je molekula koja se u tijelu pretvara u nikotinamid adenin dinukleotid (NAD).
  • NAD igra ključnu ulogu u metabolizmu, ali koncentracije NMN i NAD imaju tendenciju pada s godinama.
  • Neka istraživanja sugeriraju da bi smanjenje NMN/NAD moglo pridonijeti razvoju dijabetesa i da bidodaci NMN mogli biti potencijalna opcija za povećanje osjetljivosti na inzulin.
  • Potrebno je više studija kako bi se utvrdile dobrobiti i rizici suplementacije NMN-om kod osoba s dijabetesom tipa 2.

POSEBNA PONUDA: Ostvarite 30% POPUSTA Hello100, liposomska NMN formula!

Može li se stanje koje je pogodilo 422 milijuna svjetske populacije i uzrokovalo 1,5 milijuna smrti godišnje lako liječiti NMN-om? Ovaj članak detaljno opisuje što trebate znati o dijabetesu i je li NMN dobar plan liječenja za njega kao dodatak.

Veza između NMN i dijabetesa

Možda se pitate što je NMN i kako se odnosi na dijabetes. Nikotinamid mononukleotid (NMN) prirodna je molekula koja pomaže tijelu u obavljanju funkcija potrebnih za život. Kao što mu ime govori, NMN koji su građevni blokovi naše DNK (genetski materijal koji je nacrt za naša tijela).

U stanicama tijela, NMN se pretvara u nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) kroz proces u više koraka. Što radi NAD? Uključen je u gotovo svaki biokemijski korak u našim tijelima, uključujući ključne uloge u popravku DNK, ekspresiji gena, staničnom odgovoru na stres, te je tjelesna jedinica energije za napajanje života.

Znamo da razine NMN i NAD prirodno opadaju s godinama i dodatno utječu na ljude s metaboličkim stanjima povezanim sa starenjem, uključujući dijabetes tipa 2 (T2D).

T2D, koji se često dijagnosticira nakon 45. godine, povezan je s visokim razinama šećera u krvi i inzulinskom rezistencijom. Inzulinska rezistencija nastaje kada vaše tijelo više ne reagira na inzulin, hormon koji je inače odgovoran za prijenos šećera u krvi u stanice gdje se može koristiti kao energija. Bez odgovarajućeg liječenja tijelo se iscrpljuje drugim načinima uklanjanja šećera kao što je pojačano mokrenje koje će s vremenom oštetiti funkciju bubrega.

Glavni cilj liječenja dijabetesa je održavanje razine šećera u krvi unutar zdravog raspona. Konvencionalni planovi liječenja dijabetesa uglavnom uključuju uravnoteženu prehranu, povećanje tjelesne aktivnosti i uzimanje lijekova za dijabetes. Neki dodaci prehrani također mogu biti korisni u održavanju zdrave razine šećera.

Bez intervencije, visoka razina šećera u krvi može dovesti do komplikacija dijabetesa, poput oštećenja živaca i organa, kao i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Sukladno tome, znanstvenici neprestano traže nove i bolje načine za kontrolu razine šećera u krvi i smanjenje rizika od komplikacija dijabetesa. Jedan takav pristup koji se istražuje je dodatna uporaba prekursora NAD, kao što je NMN.

Preliminarno istraživanje NMN i dijabetesa

Prije više od deset godina ključna studija pokazala je da je NMN poboljšao osjetljivost na inzulin kod miševa. Slično, druga preliminarna studija pokazala je poboljšanja šećera u krvi i kolesterola kod miševa koji su primali NMN.

U nedavnoj studiji nije se pokazalo da primjena NMN značajno utječe na toleranciju glukoze, razine inzulina ili inzulinsku rezistenciju kod štakora i miševa s dijabetesom. Međutim, nalazi ukazuju na to da bi dodatak mogao zaštititi od dijabetičke neuropatije, vrste oštećenja živaca koja se obično povezuje s dijabetesom.

Nalazi istraživanja na životinjama ne pokažu se uvijek relevantnima za ljude, ali studije na životinjama pomažu nam saznati opću sigurnost i učinkovitost određenog lijeka ili dodatka. Klinička ispitivanja (na ljudima) sljedeći su korak da saznamo više o tome mogu li suplementi NMN biti korisni za osobe s dijabetesom.

Potrebno je više kliničkih istraživanja

Nedavna studija bavila se suplementacijom NMN kod žena u postmenopauzi s predijabetesom identificiranim kao prekomjerna težina ili pretilo. Nakon 10 tjedana, sudionici koji su uzimali 250 miligrama (mg) NMN dnevno imali su 25% veću osjetljivost na inzulin u svojim skeletnim mišićima u usporedbi s njihovim kolegama koji su uzimali placebo. Međutim, samo je dvadeset pet osoba sudjelovalo u ovoj studiji. Potrebna su veća ispitivanja da se definitivno kaže je li NMN učinkovit za povećanje osjetljivosti na inzulin ili je koristan za prevenciju ili odgodu dijabetesa kod ljudi s predijabetesom.

Contents