By

Kui see kestab kauem kui kolm nädalat, peaksite pöörduma hambaarsti poole

Kui see kestab kauem kui kolm nädalat, peaksite pöörduma hambaarsti poole

Valesti liibuvad proteesid, traat ortodontilisest breketist või hambatäidise kõrgpunkt võivad ärritada suud ja põhjustada haavandeid.

  • Harja harjased ja hambapasta koostisained. Mõned koostisosad (peamiselt naatriumlaurüülsulfaat) võivad ärritada suu pehmeid kudesid.
  • Toit. Liiga kuum, happeline või vürtsikas toit võib olla pideva ärrituse allikas.
  • Lisaks nendele kohalikele vallandajatele on suuhaavandid seotud ka toitumisvaegustega, stressiga ja süsteemsete haigustega, näiteks:

    • Aneemia. Madal raua, B12-vitamiini või foolhappe sisaldus võib põhjustada suuhaavandeid.
    • Kõrge stress ja ärevus. Naiste seas levinud korduvat aftoosset haavandit on seostatud suurenenud stressi ja ärevuse tasemega . Hormoonide taseme muutused on veel üks korduvate suuhaavandite põhjus.
    • Süsteemsed haigused. Suusamblik (seisund, mille puhul põskedel tekib valge pitsiline muster), tsöliaakia ja Crohni tõbi (haigused, mis mõjutavad seedesüsteemi) ning HIV või luupus (mida iseloomustab nõrk ja muutunud immuunvastus) võivad avalduda suuõõnes. haavandid.
    • Geneetika. Suuhaavandid võivad esineda perekondades. Uuringud näitavad, et 40% suuhaavanditega inimestest on perekonnas olnud positiivne anamnees.
    • Viiruslikud infektsioonid. Tuulerõuged ning käte-, suu- ja sõrataudid on viirusnakkused, mis võivad põhjustada suuhaavandeid. Herpesviirus põhjustab külmavillid, mis erinevad suuhaavanditest. Külmavillid mõjutavad huulte ümbrust (tavaliselt huulenurki) ja võivad järgneda esialgsele palaviku, nõrkuse ja kipitustunde episoodile kahjustatud piirkondade ümber.

    Kas suuhaavandid on seotud Covid-19-ga?

    Uuringud rõhutavad, et SARS-CoV-2 patsientide seas võib täheldada aftoosseid suuhaavandeid. Neid täheldatakse tavaliselt keelel angiotensiini konverteeriva ensüümi 2 (ACE2) retseptori rakkude kõrge ekspressiooni tõttu keele epiteelirakkudes. ACE2 on COVID-19 viiruse sihtmärk-peremeesraku retseptorid.

    Millised on suuhaavandite sümptomid?

    Suuhaavandid on tavaliselt kahjutud, kuid võivad põhjustada pidevat ebamugavust ja rahutust. Need haavandid ilmuvad keele, huulte ja põse limaskestale. Suuhaavandid on valusad. Valu võib varieeruda kergest kuni intensiivseni, sõltuvalt haavandite raskusastmest. Valu süveneb sageli söömise, rääkimise ja närimise ajal. Suuhaavandid on tüüpilise välimusega. Need on keskelt valkjad ja neid ümbritseb punane ja põletikuline piir. Need võivad erineda suuruse, kuju ja arvu poolest.

    Soovitus Hambaarst on õige inimene uslim official top suuhaavandi diagnoosimiseks. Suupatoloogid diagnoosivad suuhaavandi selle välimuse ja patsiendi ajaloo põhjal. Teie hambaarst võib soovitada teha mõned testid või võtta biopsia, kui kahtlustatakse haavanditega seotud haigust.

    Millised on suuhaavandite tüübid?

    Suuhaavandid võivad olenevalt haigusseisundi suurusest, arvust ja raskusastmest olla väikesed, suured või herpetiformsed.

    Väikesed suuhaavandid on väikesed ja mõõtmed alla 5 mm. Need paranevad tavaliselt 10–14 päevaga ega jäta arme. Suured suuhaavandid on silmatorkavamad ja nende suurus on umbes 10 mm või rohkem. Nende paranemine võib võtta aega ja jätta endast maha armid. Herpetiformsed haavandid tunduvad sarnased herpesviiruse põhjustatud huulevillidega, kuid ei ole omavahel seotud. Need tekivad pisikeste punakate punnide kogumina keelel ja paranevad ise.

    Kuidas ravida suuhaavandeid

    Tavaliselt paranevad suuhaavandid ilma ravita 10–14 päevaga. Mis tahes ravi, kui seda soovitatakse, eesmärk on vähendada ebamugavust ja valu, kiirendades samal ajal paranemisprotsessi. Kui teil on suuhaavandid, on siin mõned enesehoolduse näpunäited, mis võivad toimida:

    • Vältige käivitajaid. Olgu selleks siis vürtsikas toit, ärritav hambapasta või jäik harjaharjas.
    • Kasutage anesteetilist/ antiseptilist paikset salvi. Hambaarst oskab teid suunata, mis teile kõige paremini sobib. Kui otsustate hambaarsti külastada, võivad nad teile välja kirjutada antimikroobse suuvee (kloorheksidiini 0,2% vesilahus) ja valuvaigisteid. Vajadusel võib paranemise kiirendamiseks soovitada kortikosteroidi.
    • Konsulteerige hambaarstiga. Kui suuhaavand kestab kauem kui kolm nädalat, võib see olla märk tõsisest seisundist.

    Suuhaavandite ennetamise viisid

    Suuhaavandid võivad teid ootamatult tabada. Teatud ettevaatusabinõud võivad vähendada suuhaavandi saamise võimalust.

    • Säilitage suuhügieen. Harja ja hambaniiti regulaarselt.
    • Vähendage ärevust ja stressi. Piisav uni ja liikumine võivad vähendada stressihormoone organismis.
    • Vältige ärritavaid toite. Vältida tuleks vürtsikaid toite, happelisi jooke või hambapastat, mis süvendab olemasolevat suuhaavandit.
    • Söö tasakaalustatud toitumist. Tasakaalustatud toitumine on parim viis toitainepuudusest üle saamiseks.
    • Külastage regulaarselt oma hambaarsti. Hambaarst diagnoosib haavandite põhjuse ja võib vajadusel soovitada hamba teravaid servi siluda, traadi servad breketi eest katta või sobimatut proteesi korrigeerida.

    Millal pöörduda hambaarsti poole

    Suuhaavandid taanduvad tavaliselt kahe nädala jooksul. Kui see kestab kauem kui kolm nädalat, peaksite pöörduma hambaarsti poole. Kui haavand on valutu ja uusi tekib pidevalt, on parem konsulteerida oma hambaarstiga. Suured piinavad haavandid, mis ohustavad teie igapäevast tegevust, vajavad professionaalset abi. Püsivad suuhaavandid võivad olla suuvähi tunnuseks . Riski välistamiseks on parem konsulteerida hambaarstiga.

    Vähiravi on füüsiline ja emotsionaalne kogemus, mis võib inimest seksuaalselt mitmel viisil mõjutada. Mõju on iga inimese puhul erinev, olenevalt vähi tüübist ja ravist.

    Peamised äravõtmised:

    • Vähiravi ajal on seksimine üldiselt ohutu, kuid sugulisel teel levivate infektsioonide ja raseduse riski vähendamiseks tuleb võtta ettevaatusabinõusid, nagu kondoome ja rasestumisvastaseid vahendeid.
    • Vähiravil on palju kahjulikke mõjusid inimese seksuaalsele funktsioonile, kuna see võib põhjustada erektsioonihäireid, tupe kuivust, väsimust, seksuaalse iha ja erutuse kaotust ning ärevust ja depressiooni.
    • Need, kes soovivad ravi ajal olla intiimsed, peaksid võtma aega, alustama aeglaselt ja olema avatud uute seksuaalsete naudingute leidmisele.

    Ravi ajal seksimine on üldiselt ohutu. Siiski võib olla vajalik võtta täiendavaid ettevaatusabinõusid nakkuste ja raseduse vältimiseks.

    Kas vähiravi ajal on seksimine ohutu?

    Vähiravi tagajärjed on väga isiklikud ja iga inimese jaoks erinevad, olenevalt vähi tüübist ja ravist, mida ta saab. Muutused kehas, sealhulgas armid, väsimus, äravoolutorud ja juuste väljalangemine, võivad mõjutada seda, kuidas inimene suhtub oma kehapilti, mis võib põhjustada soovi kadumist. Kuigi paljud inimesed võivad kogeda muutusi oma seksuaalses ihas, ei pruugi teised olla ja võivad mõelda, kas sel ajal on seksimine ohutu.

    Seksuaalne intiimsus võib tõsta inimese üldist heaolutunnet, mis võib olla kasulik vähiravi ajal. Uuringud on näidanud, et ravi ajal on seksimine üldiselt ohutu . Siiski tuleb võtta mitmeid ettevaatusabinõusid, et vältida nakatumist, rasedust ja potentsiaalset keemiaraviga kokkupuudet partneriga sperma või tupevedelike kaudu. Teatud tüüpi vähk, nagu günekoloogiline, suguelundite või pärasoolevähk, võib vajada enne seksuaalse tegevuse alustamist keha paranemiseks lisaaega. Alati on kõige parem konsulteerida tervishoiutöötajaga, et otsustada, millal on õige alustada erinevaid seksuaalseid tegevusi, näiteks vahekorda.

    Infektsioonide ennetamine

    Vähiravi võib nõrgendada inimese immuunsüsteemi ravi ajal ja pärast seda, muutes kehal raskemaks infektsioonidega võitlemise. Teatud vähiravimeetodid põhjustavad inimese vererakkude arvu langust, mis suurendab inimeste nakatumise ohtu. Seetõttu on oluline ennetada seksiga tavaliselt seotud nakkusi, nagu sugulisel teel levivad infektsioonid ja kuseteede infektsioonid.

    Seda tüüpi infektsioonide vältimiseks kasutage mis tahes tüüpi seksuaalses tegevuses, sealhulgas oraalseksis, alati kaitsebarjääri, näiteks kondoomi või hambatammi. Seksimänguasjade kasutamisel on oluline neid enne ja pärast iga kasutuskorda sooja vee ja antibakteriaalse seebiga pesta. Kuseteede infektsioonide vältimiseks pidage meeles, et peate pärast seksi pissima, eriti vagiinaga inimestel.

    Raseduse vältimine

    Vältida tuleks rasestumist vähiravi ajal ja mõnda aega pärast ravi, kuna sellised ravimeetodid nagu kiiritus- ja keemiaravi võivad põhjustada kaasasündinud puudeid. Seetõttu peab rasestuda võimeline isik sel ajal rasedust vältima ülitõhusa rasestumisvastase vahendi, näiteks spiraaliga.

    Vähiravi võib mõjutada ka viljakust, nii et paljud inimesed otsustavad tulevikus lapsi saada soovi korral rääkida viljakuse spetsialistiga, et lasta munarakud või sperma külmutada.

    Inimesed, kes soovivad pärast vähiravi rasestuda, peaksid rääkima tervishoiutöötajaga, et näha, kas see on ohutu.

    Oma partneri kaitsmine

    Teadusuuringud ei suuda endiselt kindlaks teha, kas keemiaravi võib partnerile sugulisel teel sperma või tupevedelike kaudu edasi anda. Seetõttu soovitavad mõned tervishoiutöötajad riski vähendamiseks ravi ajal kasutada barjäärimeetodit, näiteks kondoomi või hambatammi.

    Kuidas mõjutab vähiravi seksuaalset funktsioneerimist?

    Vähiravi võib sõltuvalt vähi tüübist ja ravist mõjutada seksuaalset funktsiooni mitmel viisil.

    Muudatused meestele

    Erektsioonihäired. Peenist ümbritsevate närvide kahjustusest.

    Soovi ja erutuse kaotus. Valust, väsimusest ja hormonaalsest tasakaalutusest.

    Väsimus. Vähist ja ravist.

    Kehapildi probleemid. Hirmutamise, kaalukaotuse, juuste väljalangemise, kehaosade eemaldamise või kolostoomikottide eest.

    Ärevus ja depressioon. Viljakuse kadumisest, ravi stressist, rahalisest stressist või hormonaalsetest muutustest.

    Muutused naistele

    Vaginaalne kuivus. Rinnavähi ravist.

    Soovi ja erutuse kaotus. Valust, väsimusest ja hormonaalsest tasakaalutusest.

    Väsimus. Vähist ja ravist.

    Kehapildi probleemid. Hirmutamise, kaalukaotuse, kehaosade eemaldamise või kolostoomikottide eest.

    Naiselikkuse kaotus. Juuste väljalangemisest või rindade või emaka eemaldamisest.

    Ärevus ja depressioon.

    Contents