By

To je výhoda očkování,“ řekl Sell.

To je výhoda očkování,“ řekl Sell.

Pokrytí zdraví a bezpečnosti pacientů v USA TODAY je částečně možné díky grantu Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare. Nadace Masimo neposkytuje redakční příspěvky.

Uvolnění omezení masek pro lidi, kteří jsou plně očkovaní, je buď skvělým způsobem, jak odměnit ty, kteří se očkují, nebo komunikační katastrofou, která hrozí, že podkope americký postup proti pandemii.

To byl konsenzus – nebo žádný – poté, co Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ve čtvrtek oznámilo, že lidé, kteří jsou plně očkovaní, již nemusí nosit masky, a to ani uvnitř, s výjimkou přeplněných vnitřních prostředí, jako jsou letadla, autobusy a zdravotnická zařízení.

Někteří odborníci na komunikaci reagovali na rozhodnutí zděšeně a řekli, že ačkoli agentura možná popisovala omezené uvolnění omezení pro očkované, veřejnost ve skutečnosti slyšela, že „všechny limity jsou mimo“.

"Pandemie ještě neskončila, ale, bohužel, to je hlavní poselství oznámení CDC," řekl Peter Pitts, prezident a spoluzakladatel Centra pro medicínu ve veřejném zájmu, skupiny na podporu pacientů. "Je to komunikační chyba s významnými nebezpečnými nezamýšlenými následky."

Nové pokyny CDC: Kde ještě musím nosit masku? Vaše otázky, zodpovězeny

Místo toho mělo CDC zarámovat své oznámení jako "poučný okamžik" zdůrazňující důležitost očkování, řekl Pitts, bývalý přidružený komisař pro vnější vztahy s Food and Drug Administration.

CDC čelilo kritice za to, že se pohybovalo příliš pomalu. Teď někteří říkají, že to jde příliš rychle.

"Obrat není založen na vědě," uvedl v e-mailovém prohlášení Lawrence Gostin, ředitel fakulty O’Neillova institutu pro národní a globální zdravotní právo a právnického centra Georgetownské univerzity. "Základní epidemiologie se od svých posledních pokynů před pouhými týdny nezměnila."

"Stále jsme v pandemii a stále máme co dělat," řekla Tara Kirk Sell, hlavní vědecká pracovnice Johns Hopkins Center for Health Security na Bloomberg School of Public Health. "Ale tohle nám ukazuje, kam směřujeme."

Oficiální webové stránky Welltone jsou místem, kde objevíte sílu vědy a wellness v kombinaci.

Sell ​​řekla, že si myslí, že má smysl „odlupovat věci jednu vrstvu po druhé“, jak to dělá CDC, a zbavit se „divadla veřejného zdraví“, které udržovalo pravidla pro masky na místě, i když je jasné, že dostupné vakcíny jsou velmi dobré v prevenci infekcí.

Ostatní souhlasili. "Mnoho lidí v oblasti infekčních nemocí komunikovalo s CDC, aby se vydali tímto směrem, aby se uvolnili, a uznali, že vakcíny jsou úžasně účinné," řekl Dr. William Schaffner, profesor a odborník na infekční choroby na Vanderbilt University School of Medicína v Nashvillu.

Více: Pokyny CDC týkající se nošení roušek po očkování by mohly ovlivnit barevné komunity, říkají odborníci

Ředitelka CDC Dr. Rochelle Walensky ve čtvrtek uvedla, že pokyny její agentury se změnily, protože více vědeckých studií ukázalo, že skutečná účinnost vakcín je extrémně vysoká, chrání více než 90 % příjemců před jakýmikoli příznaky COVID-19 a brání téměř všem závažným onemocněním. a smrti, a dokonce blokuje většinu asymptomatických případů.

Navíc počet případů COVID-19 za poslední dva týdny klesl asi o třetinu a na některých místech dosáhl nejnižší úrovně od loňského podzimu.

"Je to vzrušující a silný okamžik," řekl Walenský na čtvrtečním brífinku. Zdůraznila, že je důležité, aby se více lidí nechalo očkovat, aby se ochránili, snížili počet případů a snížili riziko nového nárůstu nebo nových variant.

Přesto nabídla několik varování. "Pokud se u vás objeví příznaky, měli byste si nasadit masku a okamžitě se nechat otestovat," řekla. "Věda je také velmi jasná o neočkovaných lidech: Zůstáváte vystaveni riziku mírného nebo těžkého onemocnění smrti nebo šíření nemoci na ostatní. Stále byste se měli maskovat a měli byste se okamžitě nechat očkovat."

Motivační tah

Nové opatření může pomoci apelovat na lidi, kteří byli při střelbě pomalí, říkají někteří.

Někteří lidé nebyli pohnuti prosbami, aby se nechali očkovat, aby pomohli své komunitě, ale mohli by reagovat na myšlenku, že očkování jim umožní jít do interiéru bez masek, řekl Sell.

"To je výhoda očkování," řekl Sell.

Nedávný průzkum společnosti Walgreens zjistil, že dospělí v USA, kteří zpočátku váhali s očkováním, uvedli, že nakonec dostali injekci, aby ochránili své blízké a ostatní, protože na ně tlačili přátelé a rodina nebo je požadoval zaměstnavatel.

Zatímco respondenti průzkumu uvedli, že se těší na svobodu plné imunizace, jako je návrat do posilovny a stolování, nebyl to jejich primární důvod, proč se nechat očkovat.

"Existuje celá řada důvodů, proč lidé nedostávají tuto vakcínu, a bez tohoto pochopení je těžké racionalizovat, zda tato změna v politice pravděpodobně skutečně posune zavádění vakcín mezi neočkované," řekla Rachael Piltch-Loeb, přidružená vědecká pracovnice. na New York University School of Global Public Health a připravenost na Harvard TH Chan School of Public Health.

"Je to opravdu pobídka," uvažovala, "nebo je to jen vnímáno jako znamení, že pandemie skončila a věci se mohou vrátit do normálu a já mohu jít svou šťastnou cestou, aniž bych byla vůbec očkována?"

Více: Rovnost očkovací látky zůstává v nedohlednu, protože proočkovanost u barevných lidí stále zaostává

Měli byste se vzdát své masky?

Ne každý je připraven odložit masky.

Pouze asi jedna třetina populace USA je plně očkována a není možné zjistit, zda někdo jde bez roušky, protože je plně očkovaný, nebo proto, že ji nechce nosit.

Není také jasné, jakou ochranu poskytují vakcíny proti COVID-19 lidem, kteří jsou imunokompromitovaní nebo užívají léky, které oslabují jejich imunitní systém.

"Osobně mi stále nebude příjemné jít do přeplněného prostoru bez masky," řekl Dr. Robert Wachter, předseda katedry medicíny Kalifornské univerzity v San Franciscu. Řekl, že bude připraven nechat se na pozoru, až bude více lidí postřeleno a míra infekce v San Franciscu bude neustále klesat.

The Society for Healthcare Epidemiology of America varovala, že roušky jsou stále nezbytné ve zdravotnických zařízeních a v komunitách, kde je míra infekce stále vysoká.

Ve zdravotnických zařízeních, společnost varovala v prohlášení, "může dojít k přenosu nechráněnými expozicemi ve společných prostorách na asymptomatické nebo presymptomatické spolupracovníky nebo návštěvníky, jejichž stav očkování také nemusí být znám."

A odbory zastupující pracovníky s potravinami uvedly, že zrušení mandátu masky pro vnitřní prostory vystavuje jejich pracovníky riziku infekce.

„Ačkoli všichni sdílíme touhu vrátit se k normálu bez roušek, dnešní pokyny CDC jsou matoucí a neberou v úvahu, jak to ovlivní nezbytné pracovníky, kteří čelí častému kontaktu s lidmi, kteří nejsou očkovaní a odmítají nosit roušky,“ United Food a prezident Commercial Workers International Marc Perrone uvedli ve čtvrtečním prohlášení.

Pocházel koronavirus přímo ze zvířat nebo byl vypuštěn z laboratoře? Špičkoví američtí vědci se připojují k výzvě k odpovědi.

Neshoda mezi odborníky ukazuje, jak obtížné je komunikovat zprávy o veřejném zdraví.

"Dobrá komunikace je obtížná," řekl Sell. "Na řešení komunikace o rizicích se nevkládá mnoho finančních prostředků."

Gostin souhlasil.

Ačkoli se během pandemie dopustilo některých chyb, řekl, CDC „je zářící hvězdou federálních agentur, nejlepší agenturou veřejného zdraví na světě a vedly si mimořádně dobře,“ řekl. "Jejich největší pád byl v jejich zasílání zpráv."

Popsal pokračující váhavost americké veřejnosti ohledně očkování jako „katastrofální selhání“ komunikace ze strany CDC, která měla ukázat, že vakcíny COVID-19 – mezi nejlepší, jaké kdy byly vyvinuty – jsou bezpečné a nezbytné.

Problémy začaly za poslední prezidentské administrativy, ale dosud nebyly vyřešeny, řekl a dodal, že nevidí dostatek očkovacího dosahu „na místě“, aby oslovil lidi tam, kde žijí, pracují, modlí se a tráví svůj volný čas. .

"Váhanost proti očkování je nepřijatelně vysoká a je naší jedinou překážkou návratu k normálu," řekl Gostin. "Konec pandemie ve Spojených státech je v nedohlednu, ale díky těmto matoucím a protichůdným pokynům je pravděpodobnější, že s propuknutím budeme bojovat déle, než je nutné."

Přesto někteří podporují rozhodnutí uvolnit omezení masek.

"Toto je správné volání – je to další důkaz toho, jak úžasně dobře vakcíny fungují," řekl Wachter. "Celkově je to vynikající zpráva a další důležitý krok směrem k ‘normálnosti’."

Kontaktujte Karen Weintraub na kweintraub@usatoday.com.

Pokrytí zdraví a bezpečnosti pacientů v USA TODAY je částečně možné díky grantu Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare. Nadace Masimo neposkytuje redakční příspěvky.

Přísedkyně Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgová, která zemřela v pátek večer, překonala čtyři záchvaty rakoviny slinivky, plic a tlustého střeva, které se datují dvě desetiletí zpět.

Ginsburg, 87, nedokázala porazit nejnovější šíření do jater a zemřela na komplikace metastatické rakoviny slinivky.

V lednu oznámila, že je bez rakoviny a řekla, že pravidelné skenování a biopsie odhalily léze na jejích játrech, ale že chemoterapie, která začala v květnu, "přinesla pozitivní výsledky." Ale v červenci Ginsburgová řekla, že znovu bojovala s rakovinou a podstoupila chemoterapii poté, co byla nalezena léze na jejích játrech.

"Je poměrně neobvyklé mít tolik rakovin úspěšně vyléčeno a pak je moci přežít, určitě tak dlouho jako ona – a tolerovat léčbu těchto ve svých 80 letech, to jí svědčí," řekl Dr. Kiran. Turaga, ředitel chirurgického programu pro rakovinu gastrointestinálního traktu na University of Chicago Medicine.

Ginsburg prodělala svůj první záchvat rakoviny v roce 1999, když lékaři náhodou objevili rakovinu tlustého střeva v raném stádiu kvůli nesouvisející břišní infekci. O deset let později, když Ginsburgová podstupovala pravidelné prohlídky, lékaři objevili rakovinu slinivky a odstranili jí části slinivky břišní spolu se slezinou. V roce 2018 si nechala z plic odstranit dva nádorové bujení – znovu objevené náhodou poté, co upadla a zlomila si několik žeber. A loni se Ginsburgová léčila se zhoubným nádorem na slinivce.

Kdo může následovat soudce Ginsburga? Trumpův krátký seznam začíná těmito pěti ženami (a jedním mužem)

Ginsburgová ještě nedokončila střední školu, když její matka Celia Bader zemřela na rakovinu děložního čípku. O několik let později byl jejímu manželovi Martinu Ginsburgovi diagnostikována rakovina varlat a podstoupil dvě operace. Zemřel v roce 2010 na komplikace metastatické rakoviny. Ti dva byli manželé 56 let.

"Stejně jako příliš mnoho Američanů i soudkyně Ginsburgová měla rozsáhlou historii s rakovinou, která kvůli této nemoci přišla o matku a manžela," uvedl v pátečním prohlášení Gary M. Reedy, generální ředitel American Cancer Society. "Její osobní zdravotní historie a aktivní přežití z ní udělaly inspiraci pro mnoho pacientů a přeživších a pomohly informovat o jejím hlubokém závazku k politice veřejného zdraví."

Ve srovnání s rakovinou tlustého střeva je rakovina slinivky břišní méně častá, ale smrtelnější. Podle American Cancer Society bude letos diagnostikována rakovina slinivky asi 57 000 lidí a asi 47 000 lidí na ni zemře. Zatímco rakovina slinivky představuje asi 3 % všech rakovin v USA, představuje asi 7 % všech úmrtí na rakovinu.

"Žila 10 let s touto nemocí. Překonala šance a byl to pozoruhodný boj," řekl Dr. Timothy Donahue, vedoucí chirurgické onkologie v Jonsson Comprehensive Cancer Center v UCLA. "Ale není neobvyklé, že tato nemoc má dlouhou dobu latence a pak se vrátí nebo se vrátí i po více než 10 letech, takže pokračujeme v sledování těchto pacientů roky po jejich diagnóze."

Contents